Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-27-2016, 10:37 PM   #1
Guru
 
City: Full Time Cruising East Coast
Country: USA
Vessel Name: Meridian
Vessel Model: Krogen-42
Join Date: Aug 2011
Posts: 613
Westerbeke 8.0 restarting issue

I had been running my generator for over an hour then shut it down. 15 minutes later when trying to restart it will only run on one or two cylinders as long as I hold the preheat switch on. Let go of switch and gen stops. Any ideas?


Sent from my iPhone using Trawler Forum
__________________
Advertisement

__________________
-------------------------
Terry
Meridian
KK-42097
meridian is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2016, 10:52 PM   #2
Guru
 
Mule's Avatar
 
City: Fort Pierce
Country: USA
Vessel Name: Florita Ann
Vessel Model: 1982 Present
Join Date: May 2014
Posts: 1,674
Bless you my son. Sorry you may have to deal with anything Westerbeke. I will keep you in my prayers. May your experience be better than mine. Great equipment, unless you need service or parts. Buy KY jelly first.
__________________

Mule is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2016, 01:52 AM   #3
Senior Member
 
City: Between Oregon and Alaska
Country: US
Vessel Name: Charlie Harper
Vessel Model: Wheeler Shipyard 83'
Join Date: Jun 2016
Posts: 220
If the engine is in an enclosure, it could be too hot. After shutdown the engine is hot but coolant isn't being circulated. The engine cast iron heats everything around it because it's no longer being cooled. If the fuel gets too hot it can boil, creating bubbles and pushing some fuel back to the tank to make room. Starting again would make the engine sound similar to needing fuel bleeding.
Generator start circuits usually bypass the sensors that shut down the engine for low oil pressure and high coolant temperature. When you let go of the button it switches to the sensors. If your engine coolant temp was over the auto shut off temp, the engine would stop as you let off the button.
Lepke is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2016, 07:42 AM   #4
Guru
 
psneeld's Avatar
 
City: Avalon, NJ
Country: USA
Vessel Name: Freedom
Vessel Model: Albin 40
Join Date: Oct 2011
Posts: 13,310
Isn't the boiling point of diesel well over 500 degrees f ? No vacuum to lower it without the engine running....

ICSC 1561 - DIESEL FUEL No. 2

Meridian....I had a similar situation for 2 years....

The genset would always start fine but after running would not restart till it cooled a bit.

Finally the genset just started to shut down from what seemed fuel starvation. I played around with the fuel pump and because it was always empty when checking, I stated down that road of a bad fuel pump.

In later rechecking the sensor connections, the exhaust sensor connector lug came apart with a tiny tug.

Recrimped and the genset has been working fine ever since.

But, the engine symptoms were slowing and low voltage as in low power....never a lower nu ber of cylinder issue.
psneeld is online now   Reply With Quote
Old 06-28-2016, 05:56 PM   #5
Guru
 
City: Full Time Cruising East Coast
Country: USA
Vessel Name: Meridian
Vessel Model: Krogen-42
Join Date: Aug 2011
Posts: 613
Well, when cooled down it started right away. I'll check the connectors also. When hot and I tried to start the volt meter showed very low. When cool it showed fully charged.


Sent from my iPhone using Trawler Forum
__________________
-------------------------
Terry
Meridian
KK-42097
meridian is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2016, 06:56 AM   #6
Guru
 
City: Full Time Cruising East Coast
Country: USA
Vessel Name: Meridian
Vessel Model: Krogen-42
Join Date: Aug 2011
Posts: 613
Here's the fix. Westerbeke Service Bulletin #175 8-14-89.
Attached Files
File Type: pdf Westerbeke Wiring Diagram.pdf (115.2 KB, 64 views)
__________________
-------------------------
Terry
Meridian
KK-42097
meridian is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2016, 08:18 AM   #7
Guru
 
Shoalwaters's Avatar
 
City: Rodney Bay Lagoon
Country: St. Lucia, West Indies
Vessel Name: "Dragon Lady"
Vessel Model: DeFever 41
Join Date: Feb 2008
Posts: 661
Quote:
Originally Posted by meridian View Post
Here's the fix. Westerbeke Service Bulletin #175 8-14-89.
Give us a clue Meridian, what's it say?
__________________
Mike
If all else fails, read the instructions
If it ain't broke, don't fix it
Shoalwaters is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2016, 12:31 PM   #8
Guru
 
City: Full Time Cruising East Coast
Country: USA
Vessel Name: Meridian
Vessel Model: Krogen-42
Join Date: Aug 2011
Posts: 613
There's a PDF attached to original msg


Sent from my iPhone using Trawler Forum
__________________
-------------------------
Terry
Meridian
KK-42097
meridian is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2016, 09:28 AM   #9
Guru
 
High Wire's Avatar
 
City: Englewood, FL
Country: USA
Vessel Name: Irish Lady
Join Date: Dec 2007
Posts: 1,085
Quote:
Originally Posted by meridian View Post
Here's the fix. Westerbeke Service Bulletin #175 8-14-89.
Thank you. My 8 BTD does not have this mod and have experienced similar hard starts.
__________________

__________________
Archie
1984 Monk 36 Hull #46
Englewood, FL and Cape May, NJ
High Wire is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





All times are GMT -5. The time now is 05:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2006 - 2012