Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-25-2016, 07:50 PM   #1
Senior Member
 
jimL's Avatar
 
City: New Baltimore, NY
Country: USA
Vessel Name: General's Quarters
Vessel Model: 2005 Mainship 430 Aft Cabin Trawler
Join Date: Mar 2015
Posts: 109
Kohler Genset Fault Code UF

Hi there, We have a new to us 10yr Mainship with a Kohler 8EOZD diesel generator. Over the past two weekends while on the hook with the Genset on and two of three AC units on, it just quit. A look on the controller showed a blinking fault code of UF - Under Frequency.

I restarted and used one AC (and the other things like battery charger and fridge) and it quit after about 45 mins. Down below I go, see the blinking UF code, reset the controller and fired it up up again. While running with no AC it runs ok, but as soon as I load it with one AC the speed of the engine decreases and it looses frequency and shut's down. This happened today and the time it ran fine before stopping got less and less. Finally, after reset with a differenc AC unit on, it only ran for a few minutes.

The clear fuel filter looks fine. There is plenty of water coming out of the exhaust. It draws fuel from the same tank as my port engine which runs fine. Tanks are at 5/8th full.

Any ideas?

Thanks much,

JimL
__________________
Advertisement

jimL is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2016, 08:20 PM   #2
Senior Member
 
City: Freeport Tx
Country: Us
Join Date: Nov 2014
Posts: 132
Had the same problem had the wire to the fuel pump loose that fixed that problem. We did get rid of it for having lots of problems
__________________

Pure pleasure is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2016, 10:19 PM   #3
Senior Member
 
BIG CAT's Avatar
 
City: Biloxi,MS
Country: USA
Join Date: May 2016
Posts: 132
uf is under frequency shutdown. you are ether overloaded or the unit is short on hp to make the rated kw.
BIG CAT is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2016, 10:37 PM   #4
Guru
 
Ski in NC's Avatar
 
City: Wilmington, NC
Country: USA
Vessel Name: Louisa
Vessel Model: Custom Built 38
Join Date: Jan 2014
Posts: 3,882
Check that the elec fuel pump is working and change the fuel filters. Sounds like it is starving of fuel.
Ski in NC is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2016, 10:56 PM   #5
Senior Member
 
jimL's Avatar
 
City: New Baltimore, NY
Country: USA
Vessel Name: General's Quarters
Vessel Model: 2005 Mainship 430 Aft Cabin Trawler
Join Date: Mar 2015
Posts: 109
I ran it this evening with no load and it ran fine. I loaded with the routine items: fridge, battery charger etc ok,

When I added a load, with two AC's it quit. It was fine a month ago. I'll start with the fuel filter and see what happens.

Thanks for the advice.

JimL
jimL is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





All times are GMT -5. The time now is 11:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2006 - 2012