Thread Tools Display Modes
Old 01-02-2015, 08:08 AM   #1
City: Full Time Cruising East Coast
Country: USA
Vessel Name: Meridian
Vessel Model: Krogen-42
Join Date: Aug 2011
Posts: 580
Gen fuel filter

My generator had been running erratically for the past month. I changed the on-engine fuel filter a year ago and only hatoday d 100 hours on the set. Sure enough, I changed the filter and all is good. The Fram filter looked clean as it is downstream from my Racors I don't know if the filter material had turned to mush or what. Switched to a Winn filter.

meridian is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2015, 10:55 AM   #2
Ski in NC's Avatar
City: Wilmington, NC
Country: USA
Vessel Name: Louisa
Vessel Model: Custom Built 38
Join Date: Jan 2014
Posts: 2,717
Check your fuel lift pump. If it is weak it will respond to filter differential pressure.

Ski in NC is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2015, 11:39 AM   #3
Capt.Bill11's Avatar
City: Sarasota/Ft. Lauderdale
Country: USA
Join Date: Apr 2014
Posts: 4,536
And there could be a restriction in the line up stream of the pump and filter.
Capt.Bill11 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2015, 07:03 PM   #4
O C Diver's Avatar
City: Fort Myers, FL... Summers in Crisfield, MD
Country: USA
Vessel Name: Slow Hand
Vessel Model: Cherubini Independence 45
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,375
What is the micron rating of your Racor? If the racor element is 10 or 30 micron it wouldn't be surprising to see a 2 micron filter clogging even if the Racor hasn't. Not a fan of Fram filters for anything. Wix filters are a much better choice (NAPA filters are rebranded Wix filters).

I'm tired of fast moves, I've got a slow groove, on my mind.....
I want to spend some time, Not come and go in a heated rush.....
"Slow Hand" by The Pointer Sisters
O C Diver is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2015, 10:01 PM   #5
hmason's Avatar
City: Westport, CT
Country: USA
Vessel Name: Magic
Vessel Model: Grand Banks 46 Europa
Join Date: Aug 2013
Posts: 1,481
Also check fuel line fittings for tightness; air in the lines will cause this as well. Had a similar problem with my Onan that turned out to be rubber "O" ring failure beneath the injector body seats. This was a really inexpensive fix. Howard
Magic, 1996 Grand Banks Europa
Westport, CT and Stuart, FL
hmason is offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

All times are GMT -5. The time now is 05:33 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2006 - 2012