Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-05-2015, 07:25 AM   #1
Guru
 
cardude01's Avatar
 
City: Victoria TX
Country: USA
Vessel Name: Bijou
Vessel Model: 2008 Island Packet steadysailer
Join Date: Nov 2012
Posts: 3,171
Icom CommandmicII not working correct

Click image for larger version

Name:	ImageUploadedByTrawler Forum1433503246.150073.jpg
Views:	62
Size:	44.6 KB
ID:	40818

I have this mic at the bridge that's hooked up to the Icom radio down below.

The mic works only as a mic, but none of the other functions work like changing channels, volume, etc.

Is this operator error or is the mic bad? Can I open it up and "clean" it or something?

Also, is there a way to mount a speaker at the bridge? I can barely hear the speaker down below.
__________________
Advertisement

cardude01 is online now   Reply With Quote
Old 06-05-2015, 07:58 AM   #2
Guru
 
hmason's Avatar
 
City: Westport, CT
Country: USA
Vessel Name: Magic
Vessel Model: Grand Banks 46 Europa
Join Date: Aug 2013
Posts: 1,895
That mic has a speaker in it. Bet it's a wiring issue. Wouldn't open it. Send it back to icom for checkout.
__________________

__________________
Howard
Magic, 1996 Grand Banks Europa
Westport, CT and Stuart, FL
hmason is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2015, 07:59 AM   #3
Guru
 
hmason's Avatar
 
City: Westport, CT
Country: USA
Vessel Name: Magic
Vessel Model: Grand Banks 46 Europa
Join Date: Aug 2013
Posts: 1,895
One more thing. Spray some tuner cleaner into the plug end and onto the pins on the radio end.
__________________
Howard
Magic, 1996 Grand Banks Europa
Westport, CT and Stuart, FL
hmason is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2015, 08:02 AM   #4
Guru
 
ranger42c's Avatar
 
City: Maryland
Country: USA
Vessel Model: 42' Sportfish
Join Date: Aug 2013
Posts: 3,157
I don't have a Commandmic, but...

Do you have the ICOM manual? Our radios (IC-604) seems to indicate the optional Commandmic should be connected to one of two different output ports, i.e., different ports from the regular front or rear mic connections.

Assuming connections are correct, though... Doesn't look like there anything much involved in working it.

Should be a speaker in the mic itself... Ours does have an external speaker connection port, but it shares that with GPS output (NMEA 0183), so if you have that it may be in use already?

Have you checked with ICOM?

-Chris
__________________
South River, Chesapeake Bay
ranger42c is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2015, 08:12 AM   #5
TF Site Team
 
Larry M's Avatar
 
City: JAX, FL
Country: USA
Vessel Name: Hobo
Vessel Model: Krogen 42-120
Join Date: Nov 2008
Posts: 5,729
There is a cable from the radio to bridge. Disconnect that cable at the back of the radio and connect the mic there and test. If it's the cable, get a replacement.
Larry M is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2015, 10:37 AM   #6
Guru
 
cardude01's Avatar
 
City: Victoria TX
Country: USA
Vessel Name: Bijou
Vessel Model: 2008 Island Packet steadysailer
Join Date: Nov 2012
Posts: 3,171
Got the other functions working. Operator error.

Speaker in mic still won't work. Tried what the manual said to do. No joy. Called icom but didn't get to a human. Left email also.
cardude01 is online now   Reply With Quote
Old 06-05-2015, 01:21 PM   #7
TF Site Team
 
FlyWright's Avatar
 
City: California Delta and SF Bay
Country: Sacramento, CA, USA (boat in Vallejo)
Vessel Name: FlyWright
Vessel Model: Marshall Californian 34 LRC
Join Date: Apr 2008
Posts: 10,175
I have the same mic on my FB mounted Icom M422. I recently added an external speaker to supplement the mic speaker at the lower helm. It connects to the yellow wire on the radio back panel. I found that the volume on the command mic does not control the volume at the radio - it's the radio volume that's directed to the speaker. I have to adjust the volume on the FB at the radio. I'll be adding an inline volume control to the ext speaker feed.

I had the mic lock up on me once and fund I had unintentionally activated the lock feature on the command mic controls. Not very user friendly, but it works.
__________________
Al

Custom Google Trawler Forum Search
FlyWright is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2015, 07:55 PM   #8
Guru
 
cardude01's Avatar
 
City: Victoria TX
Country: USA
Vessel Name: Bijou
Vessel Model: 2008 Island Packet steadysailer
Join Date: Nov 2012
Posts: 3,171
Ok. Thanks for the ideas everyone.
__________________

cardude01 is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





All times are GMT -5. The time now is 08:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2006 - 2012