Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-16-2017, 07:01 AM   #1
Member
 
City: Midlothian
Country: United States
Join Date: May 2016
Posts: 14
Main engine oil pressure high?

I have a Cummins qsb 5.9 425 hp single engine.
Normally the oil psi is 51-52. I'm on an overnight trip and noticed yesterday the oil psi was 66. No alarms or error indicators. Last changed oil and filter last fall at layup. Boat ran fine but is this something I should worry about and look into? I have a 4 he return trip today.
Thanks.
__________________
Advertisement

Bluefish17 is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2017, 08:06 AM   #2
Senior Member
 
City: Seattle
Country: USA
Vessel Name: Conundrum
Vessel Model: Nordlund 63' Pilothouse
Join Date: Feb 2017
Posts: 111
Quote:
Originally Posted by Bluefish17 View Post
I have a Cummins qsb 5.9 425 hp single engine.

Normally the oil psi is 51-52. I'm on an overnight trip and noticed yesterday the oil psi was 66. No alarms or error indicators. Last changed oil and filter last fall at layup. Boat ran fine but is this something I should worry about and look into? I have a 4 he return trip today.

Thanks.

Could be the sender or the gauge. Have someone put a hand gauge directly on the engine to get true reading.

I had a gauge reading 15 psi high on my Cummins 370B. It was the sender
__________________

tozz is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2017, 09:45 AM   #3
Guru
 
Ski in NC's Avatar
 
City: Wilmington, NC
Country: USA
Vessel Name: Louisa
Vessel Model: Custom Built 38
Join Date: Jan 2014
Posts: 5,139
More likely a sensor issue than a problem with the actual lube oil system. Keep an eye on oil level and color and look in oil fill cap for any "milkshake" from water getting in oil. Check engine temp as if engine is subcooling, oil pressure will be higher.

Be more diligent in monitoring engine, but I would not cancel a trip.
Ski in NC is online now   Reply With Quote
Old 07-16-2017, 01:45 PM   #4
Member
 
City: Midlothian
Country: United States
Join Date: May 2016
Posts: 14
Thanks all. Today for the return trip oil psi was back to 52 the whole way which is what it usually has been this spring and last summer. So probably a fluky sensor.
Bluefish17 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





All times are GMT -5. The time now is 07:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2006 - 2012