Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-05-2019, 08:19 AM   #1
Veteran Member
 
City: Savannah, Ga.
Country: US
Vessel Name: Indigo Star
Vessel Model: 2006 Mainship 400
Join Date: Jun 2018
Posts: 96
WEMA Water Quanity Sensor Ohm Reading??

Hello,

This new to us 2006 Mainship has 2 75 Gallon water tanks and a WEMA dual Quanity Gauge. (1/2 switch) Gauge needle twitches when on Tank 1 and nothing on 2.

I gained access to the Port tank sensor, cut the wires and had 242 Ohms read (pink & black) and the tank is half full...not good,,..According to a WEMA troubleshooting guide I used, 232-252 ohms equals empty, which is what the gauge is showing....I am guessing the sensor is bad but both tanks at the same time?


This what I think I have,..if anybody might know the model/part number, please pass along....


Looking for advice....
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	wema.JPG
Views:	16
Size:	33.1 KB
ID:	91944  
__________________
Advertisement

jefndeb is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2019, 06:19 AM   #2
Guru
 
Dougcole's Avatar
 
City: Carrabelle, FL
Country: USA
Vessel Name: Morgan
Vessel Model: '05 Mainship 40T
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,137
Very, very common problem on Mainships of our era, none of them seem to work. I pulled mine out and replaced it with a SOC monitor in the same spot. Measured the water tanks and used a sharpie to mark them at 1/4, 1/2 and 3/4. Sometimes hard to see the water level in the tanks if the light is wrong, but it's foolproof.
__________________

Dougcole is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2019, 06:04 PM   #3
Veteran Member
 
City: Savannah, Ga.
Country: US
Vessel Name: Indigo Star
Vessel Model: 2006 Mainship 400
Join Date: Jun 2018
Posts: 96
Issue update - received the new water sensor from fisheries supply, I ordered a WEMA S5U 12 inch,...before i installed it, I twisted the wires together and the display worked...however....i ordered the wrong thread type...

i really didn't know if it was NPT or BSP...until it was unscrewed, that was my bad there.....turns out its 1.25 BSP Thread....cant return/exchange it cause the floor is so close to the tank they have to be bent to remove from the tank...I doubt I will be able to remove this new one without bending it.....I knew I would have the same issue trying to install it so I got my extra jack from the truck and ever so gently pushed the tank top lower until I could slip the sensor in the hole.....i thought i was doing great until I tried to thread it in.......oh well...I re-ordered a WEMA S3U 11 inch one so we will see....
jefndeb is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





All times are GMT -5. The time now is 03:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2006 - 2012